top of page

Groenten en granen, zaden en pitjes

De laatste tijd is mijn kijk op eten erg aan het veranderen. Waar ik eerst vooral bezig was met smaak, komt nu steeds meer oog voor het complete plaatje. Wat eet ik nou eigenlijk? Welke voedingsstoffen krijg ik binnen? Welke voedingsstoffen zou ik binnen moeten krijgen? En waar zit dat dan in? Een zoektocht, in gang gezet door het kookboek The Green Kitchen, door de wereld van groenten en granen, zaden en pitjes, noten en peulvruchten, vetten en andere voedingsmiddelen. Ik merk dat mijn aandacht ook steeds meer aan het verschuiven is naar plantaardig eten. Nu ben ik geen die hard vegan, daar heb ik in sommige opzichten andere gedachten over, maar melkproducten, zeker koemelkproducten, zijn voor mijn lichaam gewoon niet zo goed, dus probeer ik ze zo veel mogelijk achterwege te laten. Evenals gluten en (gerafineerde) suikers. Deze ontdekkingen hebben ervoor gezorgd dat ik anders naar mijn maaltijden ben gaan kijken en daar nu veel meer diversiteit en variëteit in wil brengen, in elke maaltijd, door de dag heen en gedurende de week. Afwisselen met groenten, granen en smaken. Dit levert leuke nieuwe recepten op, waar ik zelf enorm van aan het genieten ben en die ik ook graag met jullie wil delen. Wie weet kan ik ook jullie weer inspireren :) Voor nu: Bloemkool roerbak met quinoa, kiemen en kikkererwtenpannekoekjes (1 - 2 personen) Ingrediënten: Roerbak 1/2 bloemkool

2 grote uien 1 handje rozijnen 1/2 stronkje broccoli 1 prei

2 à 3 teentjes knoflook snufje zout snufje peper flinke snuf kerrie mespunt komijn, gemalen en eventueel voor de liefhebber van pit, een snufje cayenne peper

Quinoa 1 kop quinoa 2 koppen water snufje zout Kikkererwtenpannekoekjes met kurkuma en komijn Deze keer had ik een kant en klare mix van johannesmolen van de biowinkel voor pannekoekjes. Anders kun je ook zelf een mengsel maken van 1/3 boekweitmeel, 1/3 rijstmeel en 1/3 kikkererwtenmeel, samen 1 kopje vol. Verder nodig: 1 ei snufje zout theelepeltje kurkuma 1/3 theelepel gemalen komijn snuf kerrie Decoratie en smaakmakers: Plukje kiemen Handje geroosterde pitjes met tamari Een paar schijfjes avocado Bereiden: Begin met de bloemkoolroerbak. Snij de uien en de knoflook fijn en fruit ze in een beetje olijfolie of kokosolie. Snij de bloemkool, prei en broccoli en voeg deze toe. Voeg de specerijen toe en bak alles even aan. Voeg vervolgens een klein scheutje water en de rozijnen toe en laat ze groenten met een deksel op de pan beetgaar stomen. Zet ondertussen de quinoa op het vuur, laat deze 5 minuten koken en vervolgens nog 10 minuten wellen. Vervolgens bak je de pannenkoekjes: Meng in een kom de melen en specerijen door elkaar en voeg water toe tot je een net iets te dun beslag hebt. Voeg vervolgens het ei toe en klop tot een glad beslag. Verwarm in een koekenpan een beetje olie en als deze goed heet is voeg je een beetje beslag toe. Lekker is als de pannenkoekjes niet te dik zijn, maar ook niet te doen, dan kun je ze eventueel als een soort wrap gebruiken. Mocht je ze graag warm willen houden, kun je een pan met heet water op laag vuur zetten met een bord erop waar de je de pannenkoekjes op legt en vervolgens met een deksel afdekt. Bak eventueel tot slot de pitjes even aan in een koekenpan tot ze mooi bruin beginnen te worden en blus ze af met tamari (een scheutje toevoegen, vuur uitdraaien, doorroeren en vervolgens wachten tot er geen vocht meer is). Maak een schaaltje klaar met een beetje quinoa, groenten, pitjes, een schijfje avocado, een plukje kiemen en een opgerolde pannenkoek. Of beleg een pannenkoek met een beetje quinoa, groenten, kiemen, avocado en pitjes en maak zo een soort wrap. Ik geef alleen geen garantie dat de pannenkoek helemaal heel blijft, al eet is ik ze met enige regelmaat zelf ook zo :) Of serveer natuurlijk helemaal zoals jij wil :) Eet smakelijk :)

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Berichten
Archief
Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page