top of page

Winterkost: witte bonen stamppot met wortel en pompoen

Ik eet niet zoveel aardappel omdat mijn maag en darmen daar niet goed tegen (lijken te) kunnen. Maar een winters stamppotje is toch wel heel erg lekker... Daarom deze stamppot op basis van witte bonen, geïnspireerd op een recept van Nienke, ook wel "De Groene Vrouw". Dag van tevoren: Doe per persoon een handvol bonen in een pan met water en een scheutje azijn of citroensap. Dit is om ervoor te zorgen dat het fytinezuur loskomt, iets wat voorkomt bij o.a. het vliesje granen en peulvruchten en wat, zeker in grote hoeveelheden, voor je lichaam lastig is om af te breken. Dus een beetje azijn of citroensap en goed omspoelen voor je gaat koken.

Mocht je er niet aan gedacht hebben, bonen hebben meestal een weektijd van 8 à 12 uur, dus je kunt ze ook 's ochtends vroeg nog onder water zetten.

Ingrediënten:

Witte bonen (ong. 1 à 2 handjes per persoon). 2 middelgrote wortels per persoon 1 pompoen (grootte afhankelijk van het aantal personen)

roomboter

olijfolie

peper en zout

Bereiden: Spoel de bonen goed om met water en doe er dan weer water bij. De bonen hebben 1,5 tot 2 uur nodig om gaar te worden, zet ze dus op tijd op het vuur. Voeg pas aan het eind van de kooktijd zout toe.

Als de bonen nog 30 minuten snij je pompoen en wortel in grove stukken en kook je ze met de bonen mee goed gaar. Stamp alles fijn met een stamper en roer er een klontje boter, een scheutje olijfolie, wat zout en peper doorheen. Even proeven... En smullen maar.

Heerlijk met wat gebakken ui en champignons en een gebakken uitje, of een hartige taart met ui, champignons en oude kaas.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente Berichten
Archief
Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page